Kippensoep tegen griep

Half Nederland lijkt geveld door de griep. De andere helft is onderweg om snipverkouden te worden, of is net herstellende. Tijd voor een krachtig kippensoepje, want dat helpt serieus tegen snotneuzen en algehele slapte. Blijkt uit recent onderzoek.

Al eeuwen geven Joodse moeders hun kroost een ‘kobbie kibbesoeb’ bij griep en naderende verkoudheid. Ook mensen die na een ziekteperiode weer moeten aansterken, krijgen steevast een krachtige kippensoep voorgeschoteld. Dát het werkt, dit klassieke huismiddel met de bijnaam Joodse penicilline, weet iedereen die het ooit heeft geprobeerd. Je gaat er flink van zweten, je neus gaat open, slijm komt los en zelfs de zwakste maag kan vaak kippensoep verdragen.

Waaróm het precies werkt, dat was niet duidelijk, tot voor kort. Twee wetenschappelijke teams, een Duits en een Amerikaans, hebben zich vastgebeten in de medicinale werking van kippensoep. Ja heus. Mits gekookt met groenten werkt de soep ontstekingswerend, constateerden de Amerikanen in hun laboratorium. De Duitsers toonden aan dat het drinken van kleine teugjes hete kippensoep het neusvlies vochtig en de neus slijmvrij maakt. Dankzij het aantoonbaar slijmoplossend vermogen kunnen virussen uit de luchtwegen worden weggehoest en weggesnoten. Je ziet al voor je hoe het er tijdens dat onderzoek, ongetwijfeld gesponsord door Kleenex, aan toe ging. Hátsjoe! Gezondheid!

Aan dit medicinale kippensoepje (zie recept) zijn bekende natuurlijke verkoudheidsbestrijders toegevoegd. Denk aan rode peper (een schep sambal werkt ook!), specerijen, verse gemberwortel, knoflook en ui. De kracht komt van een stevige soepkip die al flink wat kilometers op de teller heeft. Een langzaam groeiende, wat oudere kip geeft misschien taaier vlees, maar ook veel meer kracht en smaak. Ons lichaam kan de voedzame gelatine uit de botten makkelijk opnemen. Een echte soepkip weegt wel 3 kilo. Dat is voor het gemiddelde huisgezin teveel. Gelukkig verkoopt de poelier ook halve. En kan je geen soepkip krijgen, neem dan een hele, liefst biologische, kip waarvan het vlees wat malser is. Wel weer lekker voor de restverwerking. Je kunt er lekkere ragout mee maken, of tortilla gevuld met kip, salsa en gebakken uien. Of frisse kipkerrie salade met appel en rode paprika.
Met de hartige soep brengen we onze minerale huishouding weer op peil. Een scheutje citroensap in de kippensoep is typisch Grieks. Persoonlijk vind ik dat wel lekker, het maakt hem net iets minder zwaar van smaak. En je krijgt nog wat gezonde vitamine C binnen ook.

Versterkende kippensoep
(voor ca. 3,5 liter soep, begin dag tevoren)

halve soepkip (ca. 1,5 kilo)
1 ui met schil
8 kruidnagels
stukje gemberwortel (ca. 2 cm)
1 rood pepertje
1 theelepel gemalen foelie
1 teen knoflook in schil, geplet
2 laurierbladen, takje rozemarijn

1 kleine winterwortel
1 stengel bleekselderij
1 flinke prei
4 lente-uitjes
1 bosje peterselie
versgemalen peper en zout
halve eetlepel vers citroensap
nestje vermicelli

Was halve kip, verdeel eventueel in twee stukken. Leg in grote maar goed omsluitende pan. Vul met koud water zodat kip net onder staat. Was ui, prik er gaatjes in en steek daar kruidnagels in. De schil geeft kleur aan de soep. Snijd bleekselderij, halve winterwortel, groen en lelijke bladen van prei en lente-uitjes (bewaar mooie deel) in stukken. Halveer pepertje, verwijder pitjes, doe één helft in pan. Schil gemberwortel, doe schillen in pan, en bewaar de rest. Voeg peterseliestelen, knoflook, laurier, rozemarijn, foelie, peper en flink zout toe. Zet op klein pitje, laat heel langzaam net niet aan het kookpunt komen. Doe deksel erop, schuif er een sudderplaatje onder en draai vuur zo laag mogelijk. Laat zeker 3 uur sudderen (hoe langer hoe beter). Neem pan van vuur en laat met kip erin een nachtje afkoelen, zodat de smaken optimaal intrekken.
Schep met schuimspaan vet van de bovenkant. Haal kip eruit, verwijder vel en pluis vlees eraf. Bewaar afgesloten in koelkast. Schenk bouillon door een fijne zeef. Gooi restanten weg. Verhit bouillon.
Afronding: Snijd prei en lente-ui in dunne ringetjes. Snipper half rood pepertje en gemberwortel ragfijn. Voeg toe aan hete bouillon, samen met fijngeknepen
vermicelli. Houd ca. 20 minuten tegen de kook, voeg kleine stukjes kip en citroensap toe. Proef en breng op smaak met peper en zout. Hak peterselie, roer dat er op het laatst doorheen. Serveer soep stomend heet.

Tip. Snelle variant: gaar een dubbele kipfilet in bouillon gemaakt van blokjes. Pik recept op bij ‘afronding’.

Bij de foto: Alles voor een verkoudheidremmende kippensoep
Foto: Karel de Vos

In de categorie: column
Met de trefwoorden: , , , , ,
14 reacties | Laat een reactie achter »

14 reacties op “Kippensoep tegen griep”

 1. 1 Soepie | minimalisme... met kinderen! reageerde om 07:02 op 1st November 2013:

  […] penicilline, wordt het ook wel genoemd. Hier nog een […]

 2. 2 Hugo Kleijweg reageerde om 02:09 op 5th January 2015:

  Ook mensen […]

 3. 3 puckkerkhoven reageerde om 10:33 op 5th January 2015:

  Uiteraard

 4. 4 puckkerkhoven reageerde om 12:34 op 5th January 2015:

  Dag Hugo,
  Dank dat je me op deze rare herhaling wijst. Er hoort te staan: Ook mensen die na een ziekteperiode moeten aansterken … enz. Ik ga kijken of ik het kan verbeteren. Gezondheid!

 5. 5 Hans Joosten reageerde om 10:15 op 20th February 2015:

  Dag Puck.
  Geweldig de kippensoep. Alleen wat veel voor 2 persoonshuishouden. De vriezer hadden we al wat vol. Nu zit ie nokkievol. Toch maar even een paar mensen vragen om kippensoep te komen eten. En dan weer nieuwe maken.

 6. 6 Esmeralda reageerde om 11:01 op 6th November 2015:

  Ik mis de winterpeen in het ingrediënten lijstje, pas toen ik de boodschappen had gedaan en het recept ging lezen kwam ik er achter dat ik het nodig had. Inmiddels staat de bouillon aftekenen. Ben benieuwd.

 7. 7 Rob Alberts reageerde om 07:46 op 28th January 2016:

  Binnenkort blog ik hier over.
  Dank voor je recept!

  Gezonde groet,

 8. 8 alwine van nie reageerde om 12:50 op 7th February 2016:

  is het waar dat er antibiotica en/of ontstekingwerende stoffen zijn aangetoond in het merg van kippenbotten ?
  Alleen serieuze onderzoekresultaten s.v.p.

 9. 9 Arnout reageerde om 17:50 op 11th May 2017:

  Nou ik ben helemaal naar de gedverderrie dus ik ben hem aan het bereiden als laatste redmiddel tegen die akelige griep.

  Gr. Arnout

 10. 10 puckkerkhoven reageerde om 13:58 op 12th May 2017:

  Nu maar hopen dat het helpt. Beterschap Arnout!

 11. 11 Anouk reageerde om 10:06 op 1st March 2018:

  Heerlijk recept! Leuk om te maken. Heeft écht die ouderwetse smaak. Heerlijk!!

 12. 12 puckkerkhoven reageerde om 10:19 op 2nd March 2018:

  Dank je wel, Anouk. Laat het smaken!

 13. 13 Jolanda reageerde om 10:37 op 1st September 2018:

  Beter recept als dit heb ik nog nooit gevonden. Maak altijd een pan als ik ga niezen en snotteren (vandaag dus). Maandag ben ik weer kerngezond

 14. 14 puckkerkhoven reageerde om 06:48 op 21st September 2018:

  Thanx!


Reageer