Puck kookt buiten: Zomerse tapas

tapas groene asperges

Ik kookte de hele zomer lang lekker buiten, voor de krantenlezers van het AD en Wegener. Geen oven, geen keukenmachines. En buiten doen we niet Pietje precies tot op de gram nauwkeurig, want misschien heb je net even geen keukenweegschaal of maatbeker bij de hand. Daarom vertaalde ik de benodigde ingrediënten naar kopjes, eetlepels, handjes, snufjes. Geen zorg, deze zomerse gerechten kunnen het hebben. De timing komt ook niet op de seconde, hoewel (tip!) bijna iedereen tegenwoordig een timer op zijn mobieltje heeft. Even erbij blijven voor het beste resultaat.

Tapas! Heerlijk zo’n Spaans hapjesbuffet, maar het lijkt best werk. De truc: je kunt een heleboel tapas kant-en-klaar kopen: knoflookolijven, gevulde zoete pepers met roomkaas, een chorizoworst die je simpel in plakjes snijdt, of in grotere stukjes die je dan even in een koekenpan opbakt en bestrooit met gehakte peterselie, heerlijk! Mooie Pata Negra serranoham in plakken geserveerd, verder niets meer aan doen. Kant en klare gehaktballetjes (albondigas op zijn Spaans) zijn zo opgewarmd. Sardientjes zijn zo uit het blik overgeheveld in een tapasbakje, citroenschijfje erbij en klaar. Heerlijke Spaanse Manchego schapenkaas in puntjes gesneden, met wat vijgenbrood en honing of kweeperengelei. Of snij knapperig stokbrood in schuine plakken en beleg met eiersalade, een reep gegrilde rode paprika (uit pot) en een cocktailgarnaal, prikker erdoor en voilà, je eigen snelle pintxos. Geef er puntjes watermeloen bij, dat smaakt altijd.

Maar het is ook leuk om nog iéts zelf te maken. Daarom dit heerlijke frisse recept van gegrilde groene aspergetips (topjes) omwikkeld met gerookte zalm (gedroogde ham voor vis-vermijders) en tomatensalsa, zoals ik die ooit at in een beroemde tapasbar in Sevilla.

Wat drinken we erbij? Een glaasje ijskoude, zeer droge fino sherry, een koele cerveza mag natuurlijk ook.

 

RECEPT

Gegrilde aspergetips met zalm en salsa

Voor 4 personen:
24 groene aspergetips (ca. 220 gram); 200 gram gerookte zalm in plakjes;
1 kleine ui, fijngesnipperd; 1 teen knoflook, fijngehakt; 2 rijpe tomaten, zaadjes verwijderen, in miniblokjes; ¼ groene paprika, in kleine blokjes; 1 stengel bleekselderij, in halve maantjes; 1 eetlepel sherryazijn (of balsamico); 2 eetlepels olijfolie (extra vergine); 1 theelepel honing; versgemalen peper en zout; 1 eetlepel peterselie, grofgehakt

Was asperges, verwijder kontjes, schillen is niet nodig. Wrijf in met olijfolie en grill 5 minuten op de barbecue of in de grill(pan). Maak bundeltjes van drie asperges en rol in plak zalm (alternatief: serranoham). Leg naast elkaar in ondiepe schaal.
Maak tomatensalsa door gesnipperde ui en knoflook te vermengen met tomaatblokjes, bleekselderij, paprika, olie, azijn, honing, peper en zout. Schep over aspergerolletjes, bestrooi met peterselie, laat smaken minimaal 1 uur intrekken in koelkast. Voeg zo nodig nog wat extra olie toe. Serveer op bordjes met knapperig stokbrood.

Tip: Salsa over? Heerlijk bij nacho chips, met gesmolten kaas en guacamole.

tapas groene asperges

Tapas groene asperges

 

In de categorie: column
Met de trefwoorden: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Een reactie achter laten »

Reageer

Om een reactie achter te laten moet je ingelogd zijn.